“Afet ve Acil Durumlarda İlk Yardımın Önemi” temalı 5. Ulusal İlk Yardım Sempozyumu Türk Kızılay ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğinde Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Kültür Merkezi Kırmızı Salonunda 18 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirildi. Akademisyenlerin ve uzmanların konuyla ilgili detayları ele aldığı sempozyumda, toplumun tüm kesimlerinin ilk yardım eğitimi alması görüşü üzerinde birleşildi.
Bu yıl beşincisi düzenlenen Ulusal İlk Yardım Sempozyumu’na Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, Genel Müdür Dr. Mehmet Güllüoğlu, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Uğur, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Sivri, akademisyenler, kurum ve kuruluş temsilcileri, Kızılay şubelerinin başkanları ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.
Kızılay’ın RolüSempozyumun açılışında bir konuşma yapan Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, tarihi boyunca insan sağlığı için hizmet veren Kızılay’ın bugün ilk yardımın toplum geneline anlatılmasında önemli rol üstlendiğini söyledi.
“Kızılay ilk yardım alanında ülkemizin en köklü kurumları arasında geliyor. 1960 yılından beri ilk yardım eğitimi veriyoruz. Bu yolla kurtardığımız hasta ve yaralılar en büyük övünçlerimizden biri” diyen Turunç, afet ve acil durumlarda ilk yardımın önemine dikkat çekerek farkındalık oluşturan Ulusal İlkyardım Sempozyumu’nun bundan sonraki çalışmalar için faydalı olmasını temenni etti.
“100 Binden Fazla Kişiye Eğitim Verdik”Türk Kızılay’nın 22 ilde 26 ilk yardım merkezi olduğunu, bu merkezlerde 100 binden fazla ilk yardımcı ve 2 bine yakın ilk yardımcı eğitmeni yetiştirildiğini açıklayan Genel Müdür Dr. Mehmet Güllüoğlu ise, söz konusu 26 eğitim merkezinde 230’dan fazla ilk yardım eğiticisinin Türkiye’nin birçok noktasında halka ulaşmaya çalıştığını, bunun toplumsal bir hizmet olduğunu kaydetti. İlk Yardım Yönetmeliği kapsamında tüm iş yerlerinde ilk yardım eğitiminin zorunlu hale geldiğine değinen Güllüoğlu, şunları söyledi:
"Biz bunu bir üste daha taşıyıp her aileden en az bir kişinin ilk yardım konusunda eğitim almasını hedefliyoruz. Ülkemizde kazalar, afetler ne yazık ki bizi etkiliyor. Buna dair de önlemlerimizi almamız lazım. Kaza ve afetler aslında tek başına sadece ilk yardımla çözülecek bir olgu değil. Bu bir zincirin nihai neticesi olarak yaralanmalar ve ölümler ortaya çıkıyor. Ancak en azından o zincirin bir halkası olan ilk yardımın eksikliğini gidermek, bu zinciri kıracak olan noktalardan bir tanesi olacaktır."
Güllüoğlu, bu vesileyle kurumlararası işbirliğinin çok önemli olduğunu belirtti.
Kazaları Önleyici Tedbirler AlınmalıRektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Uğur da ilk yardım konusunda gerekli bilgi ve donanıma ülke olarak sahip olunması gerektiğine işaret ederek, Hacettepe Üniversitesindeki ilk yardım hazırlıklarının Amerikanlı kuruluş tarafından üç yılda bir denetlendiğini hatırlattı. Ülke olarak her zaman ilk yardım için hazır olunması gerektiğine işaret eden Uğur, kazaları önleyici tedbirlerin de alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Küresel ProblemÜlkemizde ve dünya genelinde trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütünün çalışmalarına göre ise küresel düzeyde ölümlerin yüzde 90’ı yaralanmalardan dolayı meydana geliyor. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirirken, her gün 2.000’den fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybediyor.
Sempozyum Sunumları